Vilka regler gäller för utrustningen?

Föraren måste alltid bära en utrustning som är tillverkad av flamsäkert material. Utrustningen ska alltid bestå av skor, handskar, overall samt balaklava eller skyddsluva. Dessutom ska föraren bära Hansskydd eller stödkrage för nacken. Det ska dessutom finnas en hjälm som maximalt väger 1200 gram, eller 1900 gram om FHR- eller Hansskydd finns. Hjälmen måste också vara godkänd just för folkrace.

Tävlingsregler som gäller för sporten

Man kan börja sin tävlingskarriär i sportens juniorklass när man är 15 år gammal. När man sedan fyller 18 börjar man tävla i herr- eller damklass.

Alla bilar säljs

När en folkracetävling är körd säljs alla bilar som startat i loppen. Vem som helst får fram till 15 minuter efter att sista loppet körts lämna anbud på bilarna. Man måste dock vara tillräcklig gammal för att få tävla. Bilarna säljs för 8000 kronor styck, samt 200 kronor för varje anbud. Bilar som körs i debutanttävlingar säljs dock inte. Om bilen är med i lopp som körs över flera dagar säljs den när alla lopp är körda.

När tiden för anbud går ut drar man lott om anbuden och denna dragning förrättas av tävlingsledaren eller domaren. Man får som bilägare dock ta bort vissa saker ur bilen innan den säljs. Det kan till exempel röra sig om fönsternät, incar-kamera, förarstol, bälten och ratt.

Regeln om att sälja bilen har skapats för att det ska vara billigt att hålla på med sporten. Om man tvingas sälja bilen för 8000 kronor lockas man troligen inte till att lägga så mycket pengar på att göra den i ordning för tävling heller.

Grundregler för tävlingar i folkrace

Banan ska vara i en inhägnad. Den ska också besiktigas av en banbesiktningsman. Banan ska också utformas så att man inte kan nå hastigheter över 80 km/timme. Det finns också regler för hur höga startavgifterna får vara.